De artsen in de regio van Willebroek hebben zich reeds lang verenigd. Was het om op die manier betere afspraken te kunnen maken over de dienstverlening naar de bevolking, of was het om met beroepsgenoten samen te kunnen discuteren over medische problemen? Vast staat dat een eerste voorloper van een geneesherenvereniging in Willebroek werd opgericht in 1832. Op dat ogenblik spreken onze bronnen van “drie geneesheren, die samenkwamen om hun ervaringen te delen”. Onder hen was Dr. Van Berchem, burgemeester van Willebroek tussen 1846 en 1862.
In het gemeentelijke “correspondentieboek” wordt op 16 juli 1851 melding gemaakt van de “Société de Médecine de Willebroeck”. In de rubriek “beaux arts” vinden we de naam van de vereniging, het doel en uiteindelijk ook vermelding van oprichtingsdatum: 15 oktober 1835.
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de “Société de Médecine de Willebroeck” werd in 1842 voor het eerst een werk uitgegeven en gedrukt, met de ronkende titel “Annales de la Société de Médecine pratique de la province d’Anvers etablie à Willebroeck”. Op dit eerste jaarboek volgen er nog dertien… tot 1855. Waarom deze uitgave daarna niet meer verscheen is niet geweten.
In de Annales werd duidelijk getracht om onderwerpen op een wetenschappelijke wijze te behandelen. We weten weinig over de periode na 1855. Vast staat dat in de latere “Geneesherenvereniging Willebroek” de nadruk veeleer lag op het bevorderen van de collegialiteit en het maken van afspraken betreffende de dienstverlening naar de bevolking. De organisatie van een wachtdienst was en is daar een belangrijk onderdeel van.
Tijdens de eerste wereldoorlog was het ook een arts die dienstdoende burgemeester was in onze gemeente. Dr. Henri Persoons, wiens naam voortleeft in de laan naar dè Willebroekse brug. Hij leidde ook het “Gods-Gasthuis” dat in 1908 werd opgericht met de financiële steun van Louis De Naeyer. Het eerste Willebroekse ziekenhuis was daarmee een realisatie van een huisarts.
Vanaf 1960 beslissen de huisartsen om verslag bij te houden van hun bijeenkomsten. Onder de naam “Geneesherenvereniging van Willebroek” keuren ze een nieuw beknopt reglement goed en ze kiezen een nieuw bestuur.
Ten tijde van de grote technische ontwikkeling van de geneeskunde waren ook de geneesheer-specialisten aangesloten bij onze vereniging. Maar de belangrijkste taken, die de vereniging op zich nam waren in de laatste decaden van de twintigste eeuw de organisatie van de wachtdienst en het onderlinge overleg betreffende de organisatie van de eerste-lijns-geneeskunde. Dat de vergadering van de vereniging dan ook in 1990 besliste om zich voortaan “huisartsenkring Willebroek” te noemen was dan ook een logische stap.
Sinds het bestaan van UHAK (de Vlaamse overkoepelende Unie van huisartsenkringen) is de Willebroekse kring lid geweest van deze vereniging. Met het vooruitzicht van de officiële erkenning door de regionale en federale overheid, waarvoor UHAK jaren heeft geijverd, heeft ook de Willebroekse kring zich van feitelijke vereniging omgevormd naar een vereniging zonder winstoogmerk.
De oprichting van Huisartsenkring Willebroek vzw (afgekort HAK-Willebroek) gebeurde in een speciale bijeenkomst op 3 april 2001; De statuten verschenen in de bijlage tot het Belgisch staatsblad van 26 juli 2001.
Sedert een drietal jaren zijn UHAK en andere huisartsverenigingen zoals WWVH (wetenschappelijke vereniging van huisartsen) opgegaan in Domus Medica waarvan onze huisartsenkring deel uitmaakt.
In de loop van het jaar 2009 groeide het besef dat, om het sociale leven van de huisartsen en hun gezinsleven te vrijwaren en inpikkend op de problematiek van de vergrijzing ook van de beroepsgroep, een herziening van het wachtgebeuren zich opdrong. Vanuit de Willebroekse kring werd in overleg met de Huisartsenkring van Klein-Brabant het initiatief genomen een wachtpost op te richten die sedert maart 2010 actief is als Wachtpost N16 te Puurs. Naburige kringen en gemeenten werden hierbij betrokken. Om praktische redenen kwam zo de vraag van de artsen van Kapelle op den Bos om aan te sluiten bij de HAK-Willebroek.
Sedert 1 januari 2011 is deze fusie een feit en ontstond de ‘vzw Huisartsenkring Vaartland’ die de belangen en noden van de huisartsen tracht te coördineren en de taken ons toebedeeld door de overheid uitvoert.